Our Blog

2014 Parade of Homes is almost here!

We’re having a very special event and you’re invited! Please join us on either April 26 or 27 between 10 am – 6 pm as we unveil our 2014 Parade of Homes Showcase Remodeling project.

Located at 459 Virginia Drive in Winter Park, this spectacular home has expansive lake views and a sprawling landscape. One-third of the home was transformed (interior and exterior), offering many stunning features and conveniences. Come see how this magnificent home was transformed into a true masterpiece, with no detail overlooked.

How do you transform a house into a ‘home’? This was the challenge presented to Jack McGrath of Jonathan McGrath Construction when he embarked on the journey of remodeling both the interior and exterior of this Winter Park gem in September 2013.

The owners had purchased the 6,000 sq. ft Polynesian-style lakefront house in 1978 and raised their family there. Twelve years ago, they relocated to New York while their son continued to live in the house while he completed his degree. For many years the house had not been properly maintained and was in dire need of TLC! In addition, the dated, choppy floor plan was not consistent with the flow and functionality the owners desired.

The owners wanted to transform the house into a family compound, a gathering place where their children and grand-children could retreat. With two master suites, a guest suite and 4 additional bedrooms, the property was ideal for this scenario. The expansive lake views and sprawling landscape created a breathtaking backdrop.

While the home had been remodeled in the past, it was in need of a more open and functional look and feel. The owners contacted Jack McGrath after having visited his 2013 Parade of Homes entry. Jonathan McGrath, acting as designer and builder on the project, redesigned and renovated 1/3 of this home bringing to life the dreams and goals the homeowners desired.

The kitchen, typically the heartbeat of a home, was closed off and separated from the other living areas by walls and doors. JMC removed 3 load bearing walls to create an open kitchen and made it an integral part of the family area. This added function, flow, and took advantage of the majestic lake views that had been previously obstructed.

The crown jewel of the home was the fireplace; however, it was hidden and not a focal point of the family room. JMC moved and highlighted it with a beautiful floor to ceiling built-in which immediately brought it back to life!

Two separate balconies that were off of the master suites were not connected, nor could they be accessed from the outside.  JMC resolved this by building a panoramic catwalk to connect the balconies and adding a set of stairs to the outside, in addition to enhancing the size of a balcony. An expansive summer kitchen was also added, innovatively using the floor of the larger balcony as the roof of the summer kitchen.

Finally, the dated pool deck and overgrown vegetation made the pool area an eyesore. By removing the vegetation and replacing the concrete decking with travertine pavers, the pool area was completely transformed and now offers uninterrupted views of the lake and making it a natural family gathering area.

 

Notable features

Exterior:

  • Eliminated all vegetation (trees and plants) and renovated the pool deck area to include new travertine pavers
  • Added a covered summer kitchen which included a balcony above
  • Connected the summer kitchen and balcony to existing balcony via a cat walk
  • Built set of stairs from pool deck up to existing balcony, creating outside access
  • Installed aluminum coated railings on balconies
  • Created balcony to provide access
  • Replaced shutters, door trim and painting
  • Replaced driveway with pavers
  • Updated electric and light fixtures
  • Added a custom hot tub

Interior:

  • Renovated the existing pool bath, laundry room, family room, and kitchen. Pool bath and laundry room were reconfigured for better function and flow
  • Total kitchen redesign
  • Kitchen and family room – removed several load bearing walls to create one open space
  • Designed and built a custom built-in TV/entertainment area
  • Kitchen, eat-in area and family room were all separate rooms.  Removed walls to enhance the views from the kitchen to the family room, pool deck and lake.
  • Major challenges added a hood exhaust ducted to exterior, introduced gas to an all-electric kitchen; created an immense centerpiece island, restructured

Jonathan McGrath Construction, Creating a Masterpiece, One Client at a Time.

Tags: , , , , , ,

Categorised in:

Comments are closed here.

From Our Blog

Jonathan McGrath Construction Named a Best Of Houzz 2016 Winners

Annual Survey and Analysis of Community of Over 35 Million Monthly Users Reveals the Top-Rated Home Remodeling Professionals and Most... View Article

Greater Orlando Builders Association Major Achievement Awards Ceremony – JMC receives Top website honors

ORLANDO, FL (September 19, 2015) – The Greater Orlando Builders Association held its annual Sales, Marketing and Design Awards Ceremony... View Article

JMC wins Whole House Renovation Award at Greater Orlando Builders Association Parade of Homes™

Jonathan McGrath Construction was recognized as the first place winner in the Remodel Showcase for a Whole House Renovation under... View Article